دولت خیال می‌کرد با برجام می‌تواند دشمنی غربی‌ها با ایران را تعدیل کند-راهبرد معاصر
انتقاد آیت‌الله مدرسی از گرانی‌ها و افزایش سقط جنین تجمع ضدصهیونیستی مردم تهران مقابل دفتر سازمان ملل محسن رضایی: اروپا بزرگترین بازنده آمدن ترامپ است عارف: عزم ایران و روسیه بر توسعه روابط در بالاترین سطح استوار است خطیب نماز جمعه تهران: شورای حکام در خط رژیم آدمکش صهیونیستی حرکت می‌کند پزشکیان: با نگاه بسیجی می‌توان برای کشور عزت‌آفرینی کرد وزیر کشور: پرونده انتصاب استانداران هفته آینده بسته می‌شو‌د پزشکیان: حل مشکل ناترازی‌ها با روند‌های اداری امکان‌پذیر نیست سرلشکر سلامی: مردم ایران مطمئن باشند که انتقام خود را از اسرائیل خواهیم گرفت پزشکیان: مهم‌ترین مولفه توسعه پایدار در کشور افزایش سطح سلامت مردم است اسماعیل شوشتری، وزیر اسبق دادگستری درگذشت واکنش شریعتمداری به انتشار شعری به نام رهبری: غفلت کردیم وزیر علوم: ۱۵۰ دانشجوی تعلیقی را بی سر و صدا برگرداندیم پزشکیان: برای خدمتگزاری به مردم آمده‌ایم؛ قرار نیست بر آنها تحکم کنیم پزشکیان: با هیچ کشوری خصومت نداریم، اما قطعا زیر بار زور هم نخواهیم رفت

دولت خیال می‌کرد با برجام می‌تواند دشمنی غربی‌ها با ایران را تعدیل کند

زارعی گفت: مسئله دیگری که رهبر انقلاب بر آن تاکید داشتند، لزوم تناظر در انجام تعهدات بود. به این معنا که در برابر یک اقدام ایران، طرف مقابل نیز باید اقدامی در راستای عمل به تعهداتش انجام دهد.
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۷ - ۰۹ خرداد ۱۳۹۸ - 2019 May 30
کد خبر: ۱۲۴۱۸

به گزارش راهبرد معاصر؛ یک کارشناس ارشد مسائل بین‌المللی گفت: آنچه که امروز از برجام محقق شده در واقع نتیجه خوشبینی آقای روحانی و تیم مذاکره کننده دولت بوده و نباید وانمود شود که برجام حاصل دیدگاه کل نظام و شورای عالی امنیت ملی در نظر گرفته شده است.

 

سعد‌الله زارعی کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل درباره بخشی از بیانات اخیر رهبر انقلاب در دیدار دانشجویان که فرمودند "من به برجام به آن صورتی که عمل و محقق شد، خیلی اعتقادی نداشتم و بارها نیز به خود مسئولان این کار از جمله به آقای رئیس‌جمهور و وزیر محترم امور خارجه این مطلب را گفتیم"، اظهار داشت: رهبر انقلاب در ارتباط با مذاکرات و مسائل مرتبط با آن همواره سه مسئله را مورد تاکید قرار می‌دادند و آنچه که امروز از خروجی برجام شاهد هستیم به دلیل عدم توجه به دیدگاه‌ها و نظرات رهبری بوده است.

 

وی با بیان اینکه یکی از مسائل مورد تاکید رهبری در این سالها، عدم اعتماد به آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها بود، گفت: البته این مسئله به هیچ وجه به معنای منع کردن از مذاکره نبود بلکه معنای آن این بود که تیم مذاکره کننده هسته‌ای ما نباید صرف اینکه طرف مقابل در لفظ قولی داده، تعهداتی را انجام دهیم. منطق نیز می‌گوید که اگر آنها قولی دادند ما نیز در ازای آن قولی دهیم ولی در برابر قولی که از آنها می‌گیریم دست به اقدامی نزنیم که نتیجه آن تحمیل هزینه به ضرر منافع کشور باشد. یا اینکه اگر هم در مرحله اول اجرای تعهدات ما هزینه‌ای پرداختیم ولی طرف مقابل اقدامی در راستای تعهداتش انجام نداد، ما نیز انجام مراحل بعدی تعهدات خود را تعلیق کنیم.

 

 

این کارشناس مسائل بین‌الملل خاطرنشان کرد: مسئله دیگری که رهبر انقلاب در طول مذاکرات هسته‌ای به آن تاکید داشتند این بود که توافق باید شفاف باشد و به امضای بلندپایه‌ترین مقامات در هر بخش برسد و در واقع به سندی تخلف ناپذیر تبدیل شود و امکان نقض عهد در آن وجود نداشته باشد اما در عمل شاهد بودیم که امضای وزارت خارجه آمریکا بالاترین تضمین در نظر گرفته شد و بر اساس همان امضا اقدامات عملی در برجام صورت گرفت، در حالی که شاهد بودیم پس از دو سال از اجرای این توافقنامه، مقامی بالاتر از وزیر امور خارجه آمریکا یعنی شخص رئیس جمهور این کشور، امضای وزیر خارجه را نقض کرد. بنابراین اگر برجام به امضای اوباما رسیده بود،‌ ترامپ دیگر نمی‌توانست امضای رئیس جمهور قبلی را به این راحتی کنار بگذارد.

 

زارعی ادامه داد: رفتار دوگانه آمریکایی‌ها با برجام در شرایطی صورت گرفت که برجام در ایران در بالاترین سطح یعنی ریاست‌جمهوری و حتی رهبری مورد بحث قرار گرفت و به نوعی مذاکرات در چارچوب ملی مورد بحث بود اما متاسفانه در آمریکا به صورتی با این توافقنامه برخورد شد که گویا قرار است ایران با حزب دموکرات آمریکا توافقنامه‌ای امضا کند و حزب جمهوری‌خواه هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال انجام تعهدات آمریکا نخواهد داشت.

 

وی گفت: مسئله دیگری که رهبر انقلاب بر آن تاکید داشتند، لزوم تناظر در انجام تعهدات بود. به این معنا که در برابر یک اقدام ایران، طرف مقابل نیز باید اقدامی در راستای عمل به تعهداتش انجام دهد.

 

**سرنوشت امروز برجام نتیجه خوشبینی روحانی و تیم مذاکره کننده هسته‌ای است

 

زارعی تصریح کرد: آنچه که امروز از برجام محقق شده در واقع نتیجه خوشبینی آقای روحانی و تیم مذاکره کننده دولت بوده و نباید اینگونه وانمود شود که در نحوه اجرای برجام، دیدگاه کل نظام یا شورای عالی امنیت ملی در نظر گرفته شده است. حتی متن برجام هیچگاه به مجلس شورای اسلامی که بر اساس قانون باید تمامی لوایح و معاهده‌های بین‌المللی را مورد بررسی قرار دهد، ارجاع داده نشد و با تصویب 20 دقیقه‌ای طرحی به عنوان نحوه اجرای برجام عملا چک سفید امضایی را در اختیار مقامات مذاکره کننده دولتی قرار گرفت.

 

وی ادامه داد: از آنجا که آقای روحانی راهبرد اصلی دولت خود را حل مشکلات اقتصادی به واسطه مذاکره و توافق با غرب قرار داد، به همین جهت برای انعقاد یک توافقنامه با کشورهای 5+1 عجوله عمل کرد و بیش از آنکه محتوای برجام برای دولت اهمیت داشته باشد، اصل توافق با غرب را معیار حرکت خود قرار داد. در حالی که وقتی مذاکراتی در وین و ژنو انجام می‌شد باید متن‌ این مذاکرات در نهادهای تصمیم‌گیر از جمله شورای عالی امنیت ملی مورد بررسی دقیق قرار می‌گرفت ولی دولت به این بهانه که مذاکرات هسته‌ای موضوعی حساس و محرمانه است و تیم مذاکره کننده اجازه بیان جزئیات آن را ندارند، متن مذاکرات را در اختیار کارشناسان و حقوقدانان خبره و دلسوز کشور قرار نداد.

 

این کارشناس مسائل بین‌المللی گفت: متاسفانه در جریان مذاکرات هسته‌ای تنها به تسلط تیم مذاکره کننده به زبان انگلیسی تاکید می‌شد در حالی که در بحث‌های حقوقی آشنایی به زبان خیلی محلی از اعراب ندارد، چراکه مسائل حقوقی را یک زبان‌دان لزوما تشخیص نمی‌دهد و این موضوع متاسفانه در جریان مذاکرات هسته‌ای مغفول ماند. از سوی دیگر تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان بیش از حد درباره متعهد ماندن آمرکایی‌ها و اروپایی‌ها به انجام مفاد مندرج در برجام خوش‌بین بودند.

 

**دولت خیال می‌کرد با برجام می‌تواند دشمنی غربی‌ها با ایران را تعدیل کند

 

زارعی با بیان اینکه تحلیل تیم مذاکره کننده هسته‌ای ما از نشستن پای میز مذاکره با طرف‌های مقابل تفاوت بنیادی داشت، تصریح کرد: تیم هسته‌ای کشورمان بر پایه‌ این تحلیل پای میز مذاکره نشست با این تحلیل مذاکره می‌کرد که طرف مقابل، هسته‌ای شدن ایران را با در نظر گرفتن الزامات و مقرراتی پذیرفته و ما می‌توانیم با قبول این مقررات علاوه بر تداوم فعالیت‌های هسته‌ای، در راستای کاهش دشمنی‌ها و تنش‌ها با غرب نیز گام‌های بلندی برداریم.

 

وی افزود: اما تحلیل آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها این بود که فشار تحریم‌های اقتصادیِ به قول خودشان کمرشکن، طاقت ایران را به سر آورده و دلیل پیروزی روحانی در انتخابات نیز خستگی مردم از تحریم‌های اقتصادی غرب بوده و دولت روحانی نیز حاضر است به علت ضعف‌هایی که دارد هر امتیازی را به کشورهای غربی بدهد. بنابراین غربی‌ها پس از برجام به این نتیجه رسیدند که تنها دستاورد دولت روحانی برجام بوده و عدم پایبندی به تعهدات برجام نیز موجب واکنش جدی از سوی دولت ایران نخواهد شد.

 

منبع: تسنیم

ارسال نظر
آخرین اخبار